To build or not to build – Pagebuilders or not?
Een page wattes? Ja tot een paar jaar geleden had ik hier ook nooit van gehoord, maar is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de web wereld. In het begin vond ik het ook erg lastig om hier aan te wennen als developer, want voor je gevoel heb je als developer minder controle.. Maar als je er mee leert samen te werken in plaatst er tegen te werken (net als in het leven 😉 ) merk je dat het echt fijner is, vooral voor de klant!
Website bouwplatforms zoals WIX zijn niet voor niets zo populair. Mensen willen de controle en flexibiliteit om hun website te blijven aanpassen. Startende ondernemers groeien en veranderen nogal in de eerste jaren. Hun stijl, product en/of aanbod. De website moet dus mee kunnen blijven groeien.
Ik ben alleen geen fan van WIX, want wederom ben je dan weer afhankelijk van een andere partij, plus ik vind het best wel duur voor wat je ervoor krijgt..
Oke, dus geen WIX.. Wat dan wel?
Mensen voelen zich snel aangetrokken tot de “easy” builder van WIX. Maar mensen weten niet dat dit ook in WordPress mogelijk is. Dus de drag and drop builder van WIX en de mogelijkheden van WordPress? Dat klinkt wel beetje te goed om waar te zijn.. NOPE! Hier onder een aantal opties die je kunt gebruiken voor WordPress.
Dit is mijn go to builder. Ik gebruik het nu ook voor het maken van deze blog. Hij is erg overzichtelijk en ik vind vooral de backend editor erg fijn. Je kunt eenvoudig blokken toevoegen, verwijderen, verbergen en elementen verslepen. Het is erg gebruiksvriendelijk. Deze builder komt vaak in een pakket van een betaald thema. In mijn geval The7. Het is dan een stuk goedkoper dan wanneer je de builder los koopt. Zeker het overwegen waard!
Avia layout builder – Enfold thema
Deze builder zit bijvoorbeeld bij het Enfold thema ingebouwd. Ik vind hem wat minder fijner werken dan WPbakery, maar dat zijn ook eigen voorkeuren. Ik vind het bijvoorbeeld erg irritant dat je nieuwe elementen bovenaan alleen kunt toevoegen en dat die dan onderaan komen ipv in een blok.
Divi
Je zult vast wel eens gehoord hebben van Divi, veel webbouwers bieden een website in Divi aan. Ik vind zelf Divi minder gebruiksvriendelijk dan WPBakery, maar ieder zo zijn voorkeuren. Ik vind hem ook wat aan de prijzige kant als je hem vergelijkt met de andere opties.
Als developer heb ik veel gewerkt met Beaver Builder, voor developers is deze (naast WPBakery) erg fijn om mee te werken. Je kunt namelijk zelf blokken toevoegen die de klant dan weer eenvoudig kan gebruiken. Ik heb hem alleen al een tijdje niet gebruikt omdat hij niet standaard bij een thema komt (zo ver ik weet..) en WPBakery wel.
Gutenberg
WordPress zelf heeft ook een soort van builder tegenwoordig, ik ben er alleen geen fan van. Het biedt iets meer opties dan de tekst editor maar is heel beperkt.
Investering in jezelf
Wanneer je een webbureau inschakelt om je website te bouwen krijg je uiteindelijk wel een mooie website die vaak enigszins is zoals je voor ogen had. Maar wat als je nou toch iets anders wilt hebben..? Dan moet je terug naar het webbureau en vragen of zij het kunnen aanpassen, betaald uiteraard. Want zij maken dan een custom thema en zelfs een volgorde van 2 elementen op een pagina kan dan al heel duur zijn..
Dus stel dat je dit nu gewoon zelf kan! Een WordPress cursus bij mij is een investering in jezelf. Je leert hoe je zelf je website kunt maken, onderhouden en dus ook zelf kunt aanpassen. Je hebt dus straks alle kennis zelf in huis om je website aan te passen! En mocht je er dan toch niet uitkomen.. Ben ik er altijd als een vangnet om mee te kijken of je te helpen als het fout gaat.
Of laat je website bouwen door mij. Ook maak ik alle websites met een builder. Ik geloof namelijk in open en eerlijk werken. En het maakt het gewoon een stuk makkelijker voor mij en ook voor jou. Veel dingen kan je namelijk zelf al aanpassen en anders is het voor mij ook niet veel werk. Dus dat maakt het een stuk goedkoper en sneller.
Dat wil jij toch ook? Twijfel? Je kan mij altijd even mailen, appen of bellen.
Interessant artikel. Heb je ook Elementor gebruikt en wat vond je daar van? Ben ik erg benieuwd naar. Groeten
Ik heb Elementor ook gebruikt, maar ik vind Bakery wat fijner werken. Ze zijn qua opties heel erg vergelijkbaar, maar de manier van werken is net wat anders. Elementor is in de visuele bewerker (aan de voorkant) wat beter dan Bakery, maar ik vind de backend versie van Bakery weer veel fijner. Dat is echt kwestie van persoonlijke voorkeur en manier van werken.